Het ontstaan van het Trekkermuseum Nisse
Al vanaf het begin bij de oprichting van de OTMMZ werd de wens geuit een deel van het materieel op een meer permanente wijze tentoon te stellen in een eigen museum.
Dankzij de inzet van de gemeente Borsele en een subsidie in het kader van Waardevol Cultuur Landschap kreeg men eind 1996 de beschikking over een loods met omliggend terrein.
Reeds in de zomer van 1997 konden de deuren van het trekkermuseum worden geopend voor het publiek.
Doelstelling Museum.
Het museum heeft tot doel een deelaspect van de landbouwhistorie te belichten, en wel de opkomst van de motorisatie. Daar waar de mechanisatie (dus de ontwikkeling van de werktuigen) omstreeks 1850 een aanvang neemt, komt de motorisatie (dus vervanger van het paard als trekkracht) in Nederland aarzelend op gang rond 1913, juist voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Na deze oorlog beginnen de eerste trekkers het land binnen te komen, een ontwikkeling die gestaag doorgaat tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Vanaf 1946 neemt de motorisatie, mede dankzij de uit Amerika afkomstige Marshallhulp, op de Nederlandse landbouwbedrijven een grote vlucht, en in 1964 wordt het moment bereikt dat er evenveel trekkers als paarden in gebruik zijn. Daarna gaat het snel, en een aantal jaren later is het paard vrijwel geheel verdwenen. Sinds dat moment is de trekker op het Nederlandse boerenbedrijf niet meer weg te denken
Uitbreiding.
Al gauw bleek het museum door groei van het ledental en de belangstelling, te klein. Daarom ontstonden er in 2005 plannen om het museum uit te breiden.
Met behulp van de gemeente Borsele, de provincie Zeeland, die voor een Europese subsidie zorgde, ANWB, Delta, ZLTO, Rabobank en de verkoop van pandbrieven onder de leden kon een begin worden gemaakt met de uitvoering.
Vele vrijwilligers werken gedurende de winter maanden op het terrein om alles klaar te maken voor de bouw. Nadat er een U-vormig gebouw rond het oude museum is gemaakt, ontstaat vier keer zoveel ruimte.
In 2006 kon het museum opnieuw zijn deuren openen.
Nu beschikken wij niet alleen over een grotere tentoonstellings oppervlakte, maar hebben we eindelijk een gebouw waar we onze bijeenkomsten kunnen houden.
Omdat het omliggende terrein nog niet klaar was in 2006 werd in het voorjaar van 2007 het vernieuwde museum officieel geopend door gedeputeerde van Zeeland dhr. van Waveren, door middel van het steken van een ring op een trekker.
Wat is er te zien.
Uit de periode van voor 1960 is een deels vaste en een jaarlijks wisselende collectie fraai gerestaureerde trekkers en stationaire motoren te zien, alsmede de technische informatie hierover.
Aan de hand van foto's, waar mogelijk met een Zeeuwse inslag, en ander historisch materiaal wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling die de motorisatie doorgemaakt heeft.
De periode na 1960 valt (strikt genomen) buiten het gebied van de 'oldtimer', maar wordt zijdeling belicht om een completer beeld te geven.
Naast bovenstaande is in het museum een collectie miniaturen aanwezig. In andere vitrines zijn ook tijdschriften, boeken en folders te bezichtigen. Ook worden videopresentaties verzorgd en zijn foto's te zien waarop de trekkers en het verdere materieel van de club aan het werk zijn.
Aan de wanden hangen allerlei foto’s van oldtimer trekkers en machines.

Het museum beschikt daarnaast over een winkeltje waar aardige souvenirs te verkrijgen zijn.

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid een kopje koffie of een glaasje fris te drinken, binnen of in de tuin op het terras, midden in het Landschapspark Borsele.
De Stoomtrein Goes Borsele heeft vanaf juni 2010 haar dienstregeling uitgebreid. Tussen de ritten door met de stoomtrein rijden zogenaamde motorwagens. Deze door dieselmotoren aangedreven treinen stoppen op een aantal nieuw gemaakte stations. Tussen de overweg en het museum is een nieuw station geplaatst, zodat reizigers ook ons museum aan kunnen doen. Een welkome uitbreiding op het aanbod voor de toeristen in Zeeland.

Kijk voor een uitgebreide dienstregeling bij de website van de stoomtrein.
Klik op de afbeelding voor enkele foto's.

Het trekkermuseum kan ook startplaats zijn voor een wandelroute naar en rond de twee kilometer verderop gelegen Hoeve van der Meulen. Deze hoeve is door de Stichting Het Zeeuwse landschap geheel in oude luister hersteld en op afspraak te bezichtigen.
Natuurlijk kunt u ook uw eigen weg uitstippelen en het museum als startplaats of tussenstop voor uw wandeling gebruiken.

foto: website Stichting Het Zeeuwse Landschap

Via de knooppunten route kunt u zelf een fietsroute uit stippelen, die u voert langs het museum en door het dijken en heggenlandschap van de zak van Zuid Beveland. Het museum ligt tussen knooppunt 76 en 92. Er moet dan wel even een stukje van de route worden afgeweken.
Er is ook een route van het Landschapspark Borsele, de wienkeltjespadroute en daarin wordt het museum ook vermeld.

Bij het museum is (gratis) parkeergelegenheid. Er zijn tevens voorzieningen voor gehandicapten.

Nieuwe uitbreiding 2014.
In 2009 is door de Kon. Wilhelminapolder een machineloods aan het museum geschonken. In 2014 is deze loods dankzij oa. subsidies van het Europese landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, opgebouwd en voorzien van nieuwe beplating en dak. Met deze loods vergroten wij onze opslag capaciteit voor eigen objecten en middelen. Ook kunnen restauratie projecten worden getoond voor educatie en groepen. De loods is aan de zijkant van het bestaande gebouw geplaatst. De officiële opening is op 17 mei 2014 verricht door de commisaris van de Koning Han Polman en uit naam van de schenker voormalig directeur van de Kon. Wilhelminapolder Jan Paul van Hoven.
Daarom is de naam van de loods is "WP loods".
Nieuwe aanwinst in 2016.
Als aanvulling op onze vaste collectie zijn wij blij met een unieke klederdracht poppen collectie van 110 poppen. Deze is verzameld door Jaap Geense uit Arnemuiden. Na zijn overlijden werd door zijn vrouw gezocht naar een geschikte plaats waar de gehele verzameling kan worden getoond. Ons museum heeft via de tractoren en motoren alles te maken met het platteland en het boeren leven. Hiervan was de klederdracht ook een essentieel onderdeel.
Van 43 plaatsen en streken uit Nederland staan de poppen met originele stoffen gekleed. Naast bekende drachten uit onze streek maar ook die van b.v. Marken en Urk staan er ook minder bekende drachten die al heel lang niet meer gedragen worden maar die een lust zijn om te zien.

Het Trekkermuseum is een unieke locatie voor een evenement.
  Te denken valt aan een bedrijfs uitje, een tussenstop tijdens het fietsen, presentatieruimte, relatiedag, vergaderingen enzovoort.

In de afgelopen jaren hebben verschillende groepen het Trekkermuseum bezocht als tussenstop voor een hapje of een drankje.” Zo ook de Solexclub.

Voor mogelijkheden kunt u contact opnemen met het secretariaat: info@trekkermuseum-otmmz.nl.

Vernieuwingen in het Trekkermuseum.

Na de twee jaar Corona waarbij het museum alleen in 2021 beperkt was geopend, werd het tijd om enkele zaken te vernieuwen en aan te passen voor het seizoen 2022 begon.
Een goede gebruikte keuken kon worden overgenomen en geplaatst. Hierdoor was er ook gelegeheid om de toegang tot de keuken te verplaatsen. Dit was al lang gewenst omdat bij de ingang wel heel veel looproutes samen kwamen en bezoekers en vrijwilligers elkaar soms in de weg liepen. Door een nieuwe deur te plaatsen in de wand van het museum gedeelte werd dit probleem opgelost. Een nieuwe en grotere balie werd gemaakt en als aankleding is er een afbeelding van een Lanz Buldog op de muur geschilderd. Door het vervallen van de oude deur kon het keukenblok ook groter worden.

In maart 2023 zijn er zonnepanelen geinstalleerd. Zo gaan ook wij mee met het verduurzamen en besparen wij gelijk in onze kosten.

 

VSBfonds Iedereen doet mee
Van het VSBfonds heeft het trekkermuseum in 2023 subsidie ontvangen voor het realiseren van een traplift. Boven de keuken en de wc's zit er namelijk een verdiepingsvloer. Na installatie van de OTOlift is deze vloer is nu toegankelijk voor minder valide bezoekers en kan daardoor nu ook meer ingezet worden als tentoonstellingsruimte.

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

Verder is er ook een tussendoorgang gemaakt vanuit het museum naar de Loods. Nu hoeven we niet steeds meer langs buiten met bijvoorbeeld stoelen en tafels wanneer er een vergadering is.

 


Klik op de foto voor een vergroting.


Een museum draait niet zonder vrijwilligers. Wilt u helpen in het museum, met de verkoop of andere zaken?
Neem dan contact op met het secretariaat, telefoon 0113 343720 of mail naar: info@trekkermuseum-otmmz.nl

 

Kijk voor de openingstijden onder de knop contact.
Thema 2024 Verdwenen merken
Enkele items uit de wisselende collectie 2023 Thema 2023 Engelse trekkers Nieuwsbrief 2023
Enkele items uit de wisselende collectie 2022 Thema 2022 Amerikaanse trekkers Nieuwsbrief 2022
Enkele items uit de wisselende collectie 2021 Thema 2021 Trekker en Werktuig Nieuwsbrief 2021
    Nieuwsbrief 2020
Enkele items uit de wisselende collectie 2019 Thema 2019 Trekkers uut Duitsland Nieuwsbrief 2019
Enkele items uit de wisselende collectie 2018 Thema 2018 Benzine petroleum Nieuwsbrief 2018
Enkele items uit de wisselende collectie 2017 Thema 2017 Deutz-Fahr Nieuwsbrief 2017
Enkele items uit de wisselende collectie 2016 Thema 2016 New-Holland Nieuwsbrief 2016
Enkele items uit de wisselende collectie 2015 Thema 2015 John Deere - Lanz Nieuwsbrief 2015
Enkele items uit de wisselende collectie 2014 Thema 2014 Steyr Nieuwsbrief 2014
Enkele items uit de wisselende collectie 2013 Thema 2013 Fordson en Ford Nieuwsbrief 2013
Enkele items uit de wisselende collectie 2012 Thema 2012 Massey Ferguson Nieuwsbrief 2012
Enkele items uit de wisselende collectie 2011 Thema 2011 McCormick - International Nieuwsbrief 2011
Enkele items uit de wisselende collectie 2010 Thema 2010 Hanomag Nieuwsbrief 2010
Enkele items uit de wisselende collectie 2009 Thema 2009 Bolinder Muntell Nieuwsbrief 2009
Enkele items uit de wisselende collectie 2008 Thema 2008 Allis Chalmers Nieuwsbrief 2008
Enkele objecten uit de vaste collectie Een bijzondere gast Cockshutt 20 Een bijzondere trekker
Tot ziens in het trekkermuseum.